1kg Basmati rýže (Basmati rice)  Basmati je nejkvalitnější odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí v Pákistánu. Basmati rýže Shalamar je k dostání v balení po 1, 2, nebo 5 kg. Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán. Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody... Celý popis

Koupit za 99 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

1kg Basmati rýže (Basmati rice) 
Basmati je nejkvalitnější odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí v Pákistánu. Basmati rýže Shalamar je k dostání v balení po 1, 2, nebo 5 kg.
Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.
Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.
Basmati rýže Shalamar Foods je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou. 
Základní recept na přípravu rýže basmati: 
Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.
Koření vhodné k basmati rýži:
     Bobkový list 20g                         Hřebíček, 50g                          Kardamom černý 50g
                             

    Muškátový květ celý 50g       Muškátový oříšek celý 100g         Kurkuma mletá, turmerik 100g
                                       

Indické směsi kari koření k dochucení basmati rýže:

   Koření na rýži a pilaf, 50g          Koření na jehněčí pilaf, 65g          Koření na pilaf Biryani Masala 100g
                                                                       

Jahodové FIRNI
Na 4 porce potřebujete: 4 hrnky tučného mléka, 8 lžic rozmačkaných jahod, 4 lžíce basmati rýže, 6 lžic vanilkového cukru (nebo třtinový cukr + vanilková esence). Cukru můžete dát více nebo méně podle vlastní chuti.
  
1) Basmati rýži předem propláchněte a nechte stát ve vodě čtyři hodiny. Pak vodu slijte a přidejte trochu mléka - jen tolik, abyste rýži mohli umixovat nebo umlít na hrubou kaši. Omyté jahody rozmačkejte vidličkou a jednu lžičku rozmačkaných jahod dejte na dno každého pohárku.
2) Do silnostěnné pánve nalijte mléko a přiveďte k varu. Do vařícího mléka přidejte rozmačkanou basmati rýži a za stálého míchání vařte na nízkou teplotu 10 - 15 minut. Až bude mít firni konzistenci krupicové kaše (po vychladnutí ještě ztuhne), vmíchejte cukr a stáhněte z plamene. Pár minut nechte vychladnout a vmíchejte rozmačkané jahody. Podávejte chlazené.
   
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Shalamar
Hmotnost balení 1000 g
Odrůda Basmati